astăzi, la secțiunea AstroTarot, o etalare folosind cărțile de Tarot Țigănesc. etalarea am putea-o numi reacții personale vizavi de sisteme și legi.

etalare_tarot_tiganesc

să vedem despre ce e vorba. subsemnata primește un plic de la CNAS, conținînd o decizie de impunere privind contribuția de asigurări sociale de sănătate. adică ar rezulta că nu mi-aș fi plătit niște dări către stat. plicul de la CNAS este urmat furibund de un plic cu un chenar negru, de data asta de la ANAF (agenția națională de administrare fiscală).

somatie_anaf

în plic, un admirabil titlu executoriu, plus, bonus, o minunată somație. că dacă în termen de 15 zile nu achit sumele (ce sume, doamne, de unde??), citez: se va proceda la continuarea măsurilor de executare silită. ups. asta ar fi un fel de Marte în Gemeni?

marte_gemeni-mercur_berbec

adică eu aș fi tipa aia de la stîlpul infamiei? nu-i bine, nu-i bine deloc.

începe alergătura. merg la finanțe, fac cerere să văd ce venituri am avut pe anul 2011, cînd – recunosc – nu am fost angajată.

uranus_vărsător

dar am lucrat totuși cu contracte de colaborare. cu firme serioase, care au plătit conform prevederilor contractuale contribuția la sănătate. rezultă din hîrtia pe care o primesc de la finanțe (unde constat că nu sînt singura persoană care flutură pliculețul cu chenar negru) că am de plătit contribuția la sănătate pentru venituri din dobînzi. din dobînzi, ce dobînzi, doamne? mda, e drept ca la vremea respectivă aveam un cont de economii, la care primeam o dobîndă care se micșora pe lună ce trecea și la care oricum plăteam impozit pe dobîndă. dar ce legătură are asta cu contribuția de sănătate? după săpături îndelungate constat că are: legea spune că, nefiind angajată cu contract de muncă, trebuie să plătesc sănătatea dacă am venituri din dobînzi… adică la dobînda de x lei pe lună, la care plătesc automat impozit, trebuie să plătesc și sănătatea. retroactiv. plus penalitățile de rigoare. minunat. umblă la bancă, ia extrase de cont pentru dobînzile din 2011, ia hîrtia de la finanțe, ia somațiile și titlul executoriu și du-te la deja celebra coadă existentă la CASJ Brașov, pentru a ți se recalcula suma de plată, pentru că da, vei plăti niște bani… că, deh, unde-i lege, nu-i tocmeală…

v-a plăcut etalarea? 🙂 no comment…

2 thoughts on “contribuții sănătate – venituri din dobînzi”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *