sfîrșitul acestui an coincide cu începutul turneului: nu toți scriitorii sînt morți :).

ieri, 10 decembrie 2013, am fost invitată în calitate de scriitoare (autoare a romanului Luna lui Zeze) la un microcerc de limba și literatura română (cel cu numărul 6), la care au participat nu doar profesoare de română din județ, ci și elevi ai liceului Colegiul Tehnic Simion Mehedinți din Codlea. ideea a fost că elevii, nemaifiind atrași de lecturi de genul Ion sau Frații Jderi, riscă să nu își mai dezvolte niciun fel de gust/ apetit spre lectură. drept pentru care, mi s-a propus să vorbesc despre romanul meu.

am vorbit mult, cu paranteze în paranteze în paranteze pe care nu știu dacă le-am închis cu rigurozitate și în totalitate. mi-a plăcut să spun despre cartea mea că a fost denumită o carte despre prietenie, că prezintă o bucată din viață, că lucrurile pot fi încercate în totalitate, dar nu toate ne sînt necesare, că trebuie să ne asumăm ceea ce trăim și să fim responsabili.

am primit mai tîrziu cea mai frumoasă întrebare de la o potențială (sper) cititoare (azi am primit confirmarea că este o cititoarea asiduă de Luna lui Zeze), elevă a liceului din Codlea: cum mă simt cînd oamenii mă ascultă cu atîta drag? frumoasă întrebare si surpinzătoare, pentru că nu m-am gîndit că oamenii mă ascultă și cu drag. m-am gîndit că mă ascultă cu interes/ curiozitate, dar n-am mers cu îndrăzneala așa de departe, cum că aș fi ascultată cu drag. ce tare.

am încheiat cu ideea de a reveni la liceu, la anu’, cu vesta și motorul lui Blondi Wolf, pentru că nu doar scriitorii sînt vii, ci și personajele pot coborî din romane pentru a se avînta pe străzi și în viață.

nota 10 inițiativei profesorilor de română (și mai ales colegei mele de facultate, ea însăși profesoară de română la Colegiul Tehnic Simion Mehedinți, care a inițiat de fapt acest demers) de a găsi alternative viabile pentru reînsuflețirea apetitului de lectură în rîndul elevilor.

colegiul_tehnic_Codlea

 

pregatiri_microcerc

2 thoughts on “turneu marca Blondi Wolf – nu toți scriitorii sînt morți (1)”

  1. Bravo, intr-o lume unde toti isi doresc din tot sufletul sa se evidentieze prin ura, “noua nu ne place zapada”, “noi ne-am saturat de mos craciun”, “noi nu ascultam manele”, se pare ca totusi mai exista speranta cand cineva te asculta cu drag. Sa stii ca si eu te-am ascultat cu drag cand ai venit la Sibiu, iar dupa ce ti-am citit cartea pot sa spun ca sunt un fan. P.S. Astept continuarea cartii 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *