septembrie 2012

traseu lejer de plimbare: vodice – split, aproximativ o sută de kilometri. o tură foarte frumoasă, dat fiind faptul că nu s-a mers pe autostradă, ci pe șoseaua de coastă, așa că marea s-a oferit în permanență privirii curioase. mare presărată cu bărcuțe pitorești,

cu stînci, cu mici insulițe ieșite din mare,

cu plajele cu pietricele mici.

DSCN3035

la sibenik s-a făcut prima oprire,

DSCN3040

plus, bonus o baie într-o mare caldă, foarte limpede și foarte sărată. atît de sărată, încît ochii lui Blondi s-au înroșit instantaneu după un pic de stil fluture, drept pentru care a abandonat stilurile de-adevăratelea și s-a mulțumit să plutească agale.

DSCN3041

ieșit din mare, uscat și din nou pe motor. se trece prin brodarica, rogoznica, marina, seget vranjica și kastel novi.

pe marginea drumului sînt case și grădini,

iar din grădini nu lipsesc smochinii și “rodii” de ieri. (tot nu s-a convins Blondi dacă acei pomi chiar sînt încărcați de rodii și asta pentru că i-a zărit din goana motorului și în grădinile oamenilor).

în apropiere de split aterizează un avion:

Blondi începe să se simtă un fel de paparazzi competent, de pe locul din spate al motorului. de fapt, dacă stă să se gîndească bine, ar putea da buzna cu motorul în grădina oamenilor, ar lua o ipotetică rodie și ar fugi. cine ar prinde-o?

se intră în split. un oraș mult mai mare decît și-a imaginat, cu oameni curioși, care se uită la motocicletă și apoi fac semnul de ok zîmbind. pe un scooter se găsește concurența.

se merge către centrul orașului, centru care este sub formă de cetate aflată în apropierea mării.

pe mare sînt feriboturile pentru italia. în centrul cetate este foarte curat, străduțele seamănă un pic cu cele din venezia, cu cele din portugalia (din lisabona) sau chiar cu strada sforii in extenso.

evident că se apropie ora mesei și evident că operațiunea chintesența mîncării se reia, de data asta cu o porție absolut delicioasă de scampi.

un lucru devine cert, croații știu să gătească excelent. și pentru Blondi e o adevărată provocare să se decidă dacă să mănînce scampi sau scoici sau pește alb.

gata masa. gata vizita.

pe drumul de întoarcere libertate, aer sărat, muzică bună și un apus frumos.

desigur că va urma. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *