Cred cu tărie cu putem schimba foarte multe. Ne putem schimba numele, jobul, culoarea politică, culoarea părului, religia, țara, atitudinea etc etc…

Dar sînt de asemenea și lucruri pe care nu le putem schimba. Că nu putem schimba situația țărilor sărace din Africa, este o problemă extrem de mare la nivel global și uman, dar o problemă de mică importanță la nivel individual. Totuși, a nu putea schimba o realitate la care contribuie cei din jurul nostru și care ne afectează (și pe noi), este o problemă foarte mare pentru noi înșine. (chiar dacă de minimă importanță la nivel global). Pentru că fiecare are un normal al lui. Și fiecare se zbate în felul lui propriu să obțină acel normal. Totuși, atunci cînd în normalul nostru intervine efectiv și celălalt/ ceilalți, se poate ca noi să nu mai putem obține normalul pe care ni-l dorim. Ce putem totuși să facem: să acceptăm că realitatea (la care contribuie celălalt) este cea care este și nu cea pe care ne-o dorim noi. Nu putem schimba normalul celuilalt. Nu putem schimba ce simte el. Nu putem schimba ce gîndește el. Nu putem schimba realitatea realizată de el.

Dar putem să avem luciditate și onestitate. Luciditate pentru a vedea situația exact așa cum este și onestitate, pentru a recunoaște și admite ceea ce vedem. Chiar dacă nu ne convine. Mai ales atunci cînd nu ne convine.

E ca și atunci cînd plecăm fără umbrelă de acasă, gîndindu-ne că nu are cum să plouă și totuși se pornește ploaia, care ne face ciuciulete și noi spunem: nu (ne) plouă, nu (ne) plouă. Deși apa curge șiroaie peste noi.

Am putea spune pur și simplu că da, ne plouă rău. Hai să vedem ce-i de făcut.

Ps. Arta nu e cum să nu vezi, ci cum să vezi și să nu te deranjeze.

Pps. Hai să mai coborîm și cu picioarele pe pămînt. Că tot își face apariția Taurul.

Symbolon_Venus_Taur

2 thoughts on “Realitatea care este…”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *