Bebiță conduce. Stă pe scaunul șoferului în brațele tăticului sau mămicii sale, nu concepe să fie portiera deschisă pentru că, nu-i așa, nu se merge niciodată cu portiera deschisă și butonează de zor la bordul mașinii. Un lucru e clar: lui Bebiță îi plac lucrurile de-adevăratelea, nu de jucărie. Totuși nu poate să fie lăsat non-stop la volan, drept pentru care, atunci cînd șoferul adult nu dă semne că s-ar mai putea efectua o cercetare frenetică a butoanelor, manetelor și mai știu eu ce din bord, Bebiță se prinde de mînerul de la portieră.

De curînd, l-am găsit atîrnat de mînerul portierei de la mașina mea, cu picioarele ridicate de la sol.

Ei, bine, nu mai e mărțișor, e medalion.

*

Pe Republicii se află deschis de curînd un magazin de înghețată. Decid să iau o cupă pentru mine și o jumătate de cupă (de-adevăratelea, după cum vă spuneam) pentru Bebiță. Mie de cocos, lui Kinder. În timp ce stau la coadă, mă bucur de bucuria lui, cînd se va vedea cu un cornet doar pentru el. Plătesc înghețata, îi ofer Bebițanului aflat în tricicletă cornetul lui și mă pregătesc să-mi savurez înghețata. Rămîn cu pregătitul, pentru că Bebiță face semne cît se poate de clare către cornetul meu. O fi vrînd de cocos, băiatul. Îi dau cornetul meu și încerc să i-l iau pe celălalt. Și în acest caz, rămîn cu încercatul. Bebiță vrea să mănînce ambele cornete de înghețată.

În general e liniște pe Republicii, cu excepția momentelor în care mă reped ca un uliu către unul dintre cornete și iau cîte o gură de înghețată. Reacția lui Bebiță este de a se înroși de plîns și de furie și de a face cu jale: au-au-au. Dacă nu ar avea mîinile ocupate, și-ar da cu ele în cap sub forma celei mai autentice jălanii.

Ba stai că văd că-și dă cu tot cu cornetele în cap: au-au-au…

*

Din jurnalul lui Bebiță medalion: deschide ușa, creștine!

Din jurnalul lui Bebiță devorator de înghețată, porție dublă: nu e corect față de mîna stîngă să fie liberă, în timp ce mîna dreaptă se luptă cu un cornet de înghețată!

inghetata

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *