(o parte din interviul cu Ionuț Hristescu, vicepresedintele Asociației Astrologilor din România, interviu publicat în revista Glare)
Unui astrolog trebuie să îi ceri să te ajute sa înțelegi ce ți se-ntîmplă.
— Ce face concret un astrolog? Cum ne ajută? Ce trebuie să-i cerem? Ce ne poate oferi?
— Imi place foarte mult această întrebare. Datorită lipsei de pregătire și a mesajului distorsionat ce apare în media, mă trezesc cîteodată cu cîte un om în fața mea care, neștiind ce să mă întrebe, îmi spune „Zi-mi!”. Ce să-ti „zic”, frate? Se vine, încă, la astrolog ca la ghicitor, poate ar fi bine să se facă niște mini cursuri de popularizare care să răspundă la întrebare.
In primul rînd, un astrolog te ajută sa înțelegi două lucruri esențiale: că nu ești singur, de capul tău, pe lumea asta, și că există o legătură între toate, un mecanism subtil care leagă și explică lucrurile. Din această perspectivă, astrologul nu face altceva decît să îți confirme niște lucruri pe care tu, la un nivel ascuns, le știai deja. Și asta ajută foarte mult, psihologic vorbind.
Unui astrolog, așadar, trebuie să îi ceri să te ajute sa înțelegi ce ți se-ntîmplă. Trebuie să îi expui clar situația și lucrul care te frămîntă, fără a a te aștepta ca el sa îți „ghicească”. Altfel, consultația este eșuată din start, în defavoarea ambelor părți. Și la doctor, cînd mergi, îi spui exact ce te doare, cînd a început etc, nu-l întrebi „Ia ghici, ce am?”.
— Un subiect controversat: astrologia și mass-media. Cum îl privești?
— Aici poziția mea este la fel de controversată, precum subiectul. Consider astrologia o știintă prea serioasă pentru a fi dată „pe sticlă”, ca subiect de can-can și hai sa mai rîdem dimineața. … Eu cred că este ca și cum aș vrea să-mi fac reclamă la cît de bun mecanic auto sînt, pozînd gol lîngă un Mercedes, cu o bujie-n mana… Nu-mi plac nici horoscoapele zilnice, săptămînale sau lunare, deoarece sînt vagi, nu explică mecanismul (și scopul) și nu aduc niciun fel de plus-valoare vieții omului.