chestiunea de azi de la astrotarot – imaginea soarelui în berbec, arhetipul războinicului. plus – viața o chestiune de optică: ce văd eu, ce îmi sare mie în ochi, ce scot eu în evidență. iar bătăliile pe care le purtăm în afară sînt de fapt bătăliile interioare.
ceilalți sînt în principiu cum vrem noi să fie. dacă vrem să găsim chestii faine într-un om, să îl admirăm și să ni-l facem plăcut sufletului nostru, putem face acest lucru. dacă, dimpotrivă, vrem să îl îndepărtăm de noi și să ne demonstrăm ce … nașpa e, putem să facem și acest lucru. pînă la urmă depinde de capacitatea/ dorința de a vedea anumite lucruri. poți ridica un om pe o statuie, după cum îl poți face troacă de porci. și interesant e că acel om e absolut la fel în timp ce tu îl plimbi din infern în paradis, ca-ntr-un leagăn imens.
e ca și cu acel test: cum recunoști dacă o femeie iubește un bărbat.
se ia un bărbat mîncînd. e destul de neglijent, îi cad niște frimituri din gură.
primul caz: femeia care se uită la el, îl iubește. ce zice ea: mînca-l-ar mama de bebelică simpatic, să îi ia mămica firmiturile de pe gurița lui dulce.
cazul doi: același bărbat, aceeași femeie dar care nu are nicio treabă cu el. hmm, uită-te și la omul ăsta cum mestecă. în fine, bine că al meu nu-i așa.
cazul trei: același bărbat, aceeași femeie care îl urăște de moarte. bleah, ce scîrbos, i se vede toată mîncarea și îi mai și cade din gură. dizgrațios.
deci nici mestecatul, nici mîncarea și nici bărbatul nu s-au schimbat neam în nici unul din cele trei cazuri. în schimb reacția femeii e radical diferită în funcție de ce simte și automat ce vrea să vadă.
concluzia: în loc să ne chinuim să îi facem pe ceilalți să înțeleagă ce fundamental greșiți sînt ei, să luptăm cu ei, evident pentru a-i salva de ei înșiși (haha), mai bine ne-am regla sistemul de referință/ raportare. celălalt este independent/ autonom. în relație cu noi celălalt este tot independent/ autonom. percepția noastră asupra celuilalt este percepția noastră independentă/ autonomă.
realitatea exterioară este importantă pentru că aceasta este experiența pe care ne-am propus-o. dar substanța vine tot din interior. a petrece extrem de mult timp într-un mediu academic înalt nu te transformă instant într-o … înaltă figură academică.
deci important este să înțelegem că bătăliile noastre nu sînt nici cu lumea, nici cu condițiile vitrege exterioare. sînt doar cu noi înșine. atît. cartea de symbolon de mai jos ilustrează soarele în berbec, arhetipul războinicului/ luptătorului. dacă o privim cu atenție, putem observa că nu este obligatoriu să existe doi combatanți, ci unul singur care se luptă cu imaginea lui din oglindă.