pentru astăzi la secțiunea astrotarot ne vom ocupa de Pluto în Balanță.

da, Pluto e planetă de generație, da, dacă nu e foarte puternic în hartă, tot ce se poate să nu prea avem habar de cum (ni) se manifestă Pluto. dar priviți ce ilustrație absolut sugestivă are:

symbolon_pluto_balanță

generația celor născuți în anii 70 (din care fac și eu parte, chiar dacă eu sînt foarte aproape de sfîrșitul ei) beneficiază în hartă de Pluto în Balanță. am o mulțime de cunoștințe de aceeași vîrstă cu mine sau cu cîțiva ani mai mari care s-au căsătorit, au divorțat. unii s-au mai căsătorit o dată. mulți, dacă ar avea curaj, probabil că ar divorța și a doua oară…

părinții noștri știau că trebuie să se căsătorească. acesta era un model universal acceptat. te căsătoreai, găseai o fată bună, un băiat bun, cu care te cam însoțeai de bine de rău pînă la sfîrșit. acesta era modelul. existența era mai simplă, dar mai grea (ce cumperi, de unde, cum gătești din puținul pe care-l ai, cum speli? la mînă, desigur etc etc etc) și nici nu prea aveau oamenii timp și energie de filosofii de genul: omul de lîngă mine este cel alături de care pot crește spiritual? poftim??? cum ar suna chestia asta din gura bunicilor noștri? să fim serioși.

ce s-a întîmplat între timp: modelul a rămas același, dar cerințele s-au schimbat radical. sîntem mulți cei care încercăm să ne conformăm modelului, fără a ține cont și de cerințele/ nevoile personale: îl iau, că-i băiat bun, nu fumează, nu bea, nu mă bate… după o perioadă de timp, constatăm că da, o fi băiat bun, dar noi ne învîrtim în cerc, și am vrea să evoluăm, să experimentăm, să creștem. și atunci, cei care au curaj, divorțează. (sau rămîn și devin înțelepți. sau nu.)

clz: pentru a calma generațiile anterioare, care sînt revoltate de atîta lipsă de considerație vis-a-vis de modelele tradiționale, le putem spune că generația de care am amintit nu vrea să anihileze structura căsătoriei, doar că are deja alte așteptări.

în imaginea cărții de Symbolon e foarte sugestiv lanțul. dacă în lirica de dragoste clasică înlănțuirea amanților era ceva pasional, acum, lanțul cu care sînt legați cei doi este mai degrabă lanțul greu al sclaviei…

tot pe post de concluzie, de data asta concluzie prin analogie. discutam la un moment dat despre manualele de limba și literatura română din generală, unde textele au rămas aceleași ca și acum 20 de ani. s-a mai schimbat însă metodologia, s-au schimbat cerințele, drept pentru care există teme de genul: faceți o compunere în care să marcați un eveniment din viața voastră personală, folosind cuvintele noi din text. care cuvinte sînt răzeș, plăieș, stejarul din Borzești…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *