omul politic din viața de zi cu zi. sub egida unică: eu și cînd mint, spun adevărul.

omul politic este un gen mult mai răspîndit decît pare la prima vedere.

precizare: omul politic nu înseamnă politicianul. omul politic este cel care a mărit aria politicianismului, devenit un fel de umbrelă în care sînt incluse toate domeniile vieții respectivului.

prin ce se caracterizează acest gen: în primul rînd, atenție la șarm. omul politic are șarm, charisma (cu ch cum spune acum o mie de ani un prieten).

așadar, șarm de la prima vedere, amabilitate, zîmbete, papagal. promisiuni. nu ferme, dar categoric seducătoare. va fi bine, va fi frumos, va fi cum vrei tu. chestiuni de compătimire sinceră (???) atunci cînd se îngroașă gluma: eu te înțeleg, ai dat tot și ai primit prea puțin, sînt imatur etc, etc. la o ripostă ceva mai violentă din partea interlocutorului, urmează o repliere foarte rapidă, de obicei sub forma unei observații neutre, abile, diplomate: cred că te pripești să tragi concluziile. așa faci tu întotdeauna…

omul politic promite marea cu sare, n-are mare, dar are sarea și piperul, deși fără niciun altfel de substanță. totul e alunecare abilă și grațioasă, pomădare cu tot soiul de alifii, compromis eficient, de genul: fă-te frate cu cel necurat, pînă treci puntea. omul politic lasă întotdeauna o poartă deschisă, chiar dacă ea nu va da niciunde. nu este niciodată extrem de ferm, ci doar șarmant în promisiuni insidioase, care pot fi apoi lesne răsucite. omul politic se sucește, se fofilează se răsucește, se dă rănit, lovit. poate nega vehement, apoi admite totuși că s-ar putea să fie și cîteva fărîme de adevăr, pentru ca în final, strîns cu ușa, să admită că era adevărul adevărat, dar totuși lucrurile nu sînt cum par să fie.

eu și cînd mint, spun adevărul, da?

pentru astăzi la secțiunea AstroTarot, VII de săbii:

tarot_riderwaite_VII_săbii

ps: omul politic nu este singurul gen din natură. există, de exemplu și urmașul demn al ciobanului mioritic, cel care tace și nu face, pentru că: trăiască fatalismul! de ce să lupt, cînd pot sta cu mîinile în sîn, în timp ce mă auto-compătimesc din tot sufletul: cu ce m-am ales în viață? 

dar despre acest gen distinct, data viitoare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *