nu. nu. acel film cu goana după nu știu care jucărie nu este o fantezie. este foarte (tare) inspirat din pura realitate. blondi a trăit-o pe pielea ei. pentru că spuneam că vine așa, un fel de iarna (deocamdată e doar în bloc-start, dar dă semne clare că va goni din tot sufletul) și pentru că blondi are în bagaj haine de genul: un costum de baie, o pereche de pantaloni scurți, un maieu cu dungi de marinel și alte variaținui tematice strict de varăe cazul să se achiziționeze una pereche de botoșei (a se citi cizme) care să faciliteze plimbările subsemnatei și pe timp de iarnă și una bucată flaneluță grosuță (a se citi leibăruț. pardon, geacă de iarna). gata. la cumpărături.

se decide abordarea cu aplomb a lui century 21, cel situat în downtown, în apropiere de noul world trade center. zis și făcut. metroul r e perfect, pentru că o lasă pe blondi la stația courtland, în fulton center.

fulton_center

unde se aruncă o privire și apoi se intră în century 21, un magazin care reunește mărci cunoscute la preț de outlet.

nu se pierde timpul, ci se merge direct la secțiunea păpuci. unde se găsesc niște ugg-uri făinuțe, dar cam scumpișoare. (ugg-urile fiind încălțări produse din piele de oaie, stilul acestor cizme fiind inventat de un surfer australian, care își încălzea astfel picioarele după ce făcea surf în apele înghețate.) se coboară la secțiunea de încălțări făcute de designeri contemporani și să vezi acolo cum poți să îți bagi picioarele absolut lejer în sute de dolari…

bun. scanarea executîndu-se rapid și nedînd la iveală cel mai bun deal, blondi părăsește în trombă acest century 21 și se pregătește pentru o excursie luuuungă (de aprox. o oră) pînă la celălalt century 21 din queens, de data asta, din rego mall.

după ce se plictiseștea ea acut prin metrou, începe să privească freze unice de newyorkezi (o donșoară cu părul vopsit în verdele cel mai crud, în care are împletite și niște flori care par de cîmp. o alta cu părul cel mai roz cu putință. o madamă de culoare cu părul făcut șuvițe africane, prinse în coc și vopsite cu roșu sîngeriu, un tinerel cu părul albastru ca seninul cel mai pur).

într-un final se ajunge la rego park. unde începe nebunia. la burlington, la sectorul de geci de iarnă, este nebunie. nu ai cum să treci cu coșul printre rînduri. nu e loc. femeile trag grăbite de toate gecile care par interesante. caută modelul potrivit. îl găsesc. dar nu găsesc numărul. găsesc apoi numărul. dar nu găsesc culoarea. probează în fața oglinzii. nu sînt mulțumite. aruncă o privire către tipa de alături care probează. da, da. acea haină pare perfectă. dar ce te faci, că e ultima…

foarte multe haine sînt aruncate pe jos. lucrătorii din magazin încearcă să le așeze cît de cît. cumpărătorii bombăne. ce e cu haosul ăsta? de parcă nu ei (mă rog, noi) l-ar (l-am) produce.

totul îți dă un fel de sentiment de panică. de parcă s-ar termina toate leibăruțele și noi am rămîne goi goluți… și îți vine să te lupți în luptă dreaptă pentru geaca michael kors mărimea s, de culoarea ivorie… ce dacă nu e chiar mărimea ta, că te strînge puțin. în febra de a găsi, de a potrivi, de a achiziționa nu mai contează decît să te vezi cu trofeul în coș și de acolo, obosit crunt, dar satisfăcut, să te așezi cuminte la coada cea lungă de la multele, dar insuficientele case.

cine spune că-i ușor la cumpărături? s-o credeți voi, fraților. e greu. e cu luptă. luptă pe viață și pe geacă.

dacă a învins? a învins blondi,

trăgînd de plasă, s-a tîrît pîna la același r și apoi a plecat obosită praf, dar liniștită la birou… de acum iarna poate să vină.

cizme_iarna

6 thoughts on “si dă-i si luptă (prin century 21), neicusorule”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *