1 martie 2015
Mărțișor.
Ziua Universității Transilvania din Brașov.
Ziua în care am văzut primele motoare scoase la plimbare în Brașov în acest an. Apropo, frumos oraș.
Și ziua în care literatura a luat-o la plimbare prin oraș. Traseul: librăria St.O. Iosif, librăria Okyan, librăria Cărturești și librăria Humanitas. Poeți și prozatori, profesori, decan și studenți (Facultatea de Litere), public larg.
Lecturi din volume publicate acum 20 de ani, din volume publicate acum cîțiva ani, din volume proaspăt ieșite de la tipar, din volume ce va să vină.
Lecturi din cărți proprii, de pe foi capsate frumos, de pe foi lăsate să cadă lîngă piciorul scaunului pe măsură ce erau lecturate, ba chiar și de pe telefon. N-am remarcat dacă aifon…
La Cărturești,
autoarea Lunii lui Zeze a jucat dublu rol: lectură plus întruchipare a personajului principal, Blondi Wolf. Asta după ce i s-a făcut o scurtă prezentare, remarcabil de precisă (debut romanesc în anul 2000, proză scurtă în antologii și apoi încă un roman: http://cristinapodoreanu.ro/carte/)
Se pare că s-a descurcat bine, pentru că a primit felicitări (Doamne, ce diferență între momentul de acum aproape 2 ani, de la lansarea de la Rockstadt, cînd am citit de parcă abia ce buchisisem alfabetul…), i s-a spus că pasajul respectiv, citit de ea, suna mult mai bine decît citit de … cititor, ba chiar a suscitat curiozitatea unei domnișoare, care s-a aplecat spre tatăl ei și a zis: vreau să citesc și eu cartea blondei…
Așa să faceți, oameni buni, citiți Luna lui Zeze, că mai am niște exemplare de dat și trebuie să fac loc celui mai proaspăt roman.
Am petrecut așadar o duminică altfel. Cu un mărțișor sub forma unei antologii: Maratonul European de Poezie la feminin și sub forma buchetului cu cele mai parfumate frezii.
Deși mai am de schiat,
a venit primăvara. 🙂