Refuzînd cu grație (am sperat eu) invitația de a vedea filmul 3d Marțianul, (motivul refuzului fiind absolut obiectiv – tehnologia cu pricina îmi provoacă o luptă continuă cu senzația de greață, de parcă aș fi înșfăcat – copil fiind – ochelarii cu prea multe dioptrii ale bunicilor și mi i-aș fi pus la ochi, aflîndu-mă din acel moment cu multă greață într-o mare ceață), am primit cadou cartea Marțianul. Literatură SF. Nu neapărat genul de lectură aflat în topul preferințelor mele, dar calul de dar nu se caută la dinți. Lectura s-a dovedit incitantă, chestiunile tehnice și inginerești neplictisitoare, aspectele de science fiction bine dozate și, mai ales, personajul cu foarte mult umor, adică tare pe placul meu.

Dacă faceți parte din generația mai tînără (mi s-a spus că ceața și greața de la filmele 3d ar putea ține și de … etatea subsemnatei) puteți să mergeți la film. Dacă sînteți oldies, dar goldies, răsfățați-vă cu lectura cea clasică. 😉

*

Costul salvării mele trebuie să fi fost de sute de milioane de dolari. Și toate astea doar ca să salveze un nătărău de botanist. De ce s-au deranjat? Mă rog, da. Știu răspunsul la întrebarea asta. O parte din el poate să țină de ceea ce reprezint: progresul, știința și viitorul interplanetar la care visăm de secole. Dar în realitate au făcut-o pentru că ființele umane au instinctul elementar de a se ajuta reciproc. Uneori nu pare așa, dar e adevărat. Dacă un alpinist se rătăcește în munți, oamenii se vor mobiliza să-l caute. Dacă un tren deraiază și călătorii sînt răniți, oamenii o să se așeze la rînd să doneze sînge. Dacă un cutremur distruge un oraș, oamenii din toată lumea o să trimită ajutoare. Lucrurile astea sînt atît de fundamental umane, încît le găsești în orice cultură, fără excepții. (Marțianul – Andy Weir)

symbolon_marte_berbec

4 thoughts on “Marțianul – Andy Weir”

 1. Nu-mi plac linguselile, asadar:

  1. “a-şi fi înfăcat”…. habar n-am cum ai reusit sa termini gimnaziul. Era suficient un “aş fi…”!
  2. O observatie facuta intre paranteze nu este incadrata de virgule! Repet mirarea de mai sus…
  3. “motivul refuzului fiind absolut obiectiv”. Mie mi se pare ca este cat se poate de subiectiv. O confuzie la indemana (sub)mediocrilor.
  4. “Topul preferintelor mele principale” :)))))))) Pe bune??? L-as putea numi un triplu pleonasm lungit. Asta in cazul in care cunosti notiunea (de pleonasm).
  5. “Etatea subsemnatei”? Ai 36 de ani, fatuca, nu 75. Revino-ti, nu te cuibari la sânul rece al pseudo-intelepciunii, don’şoară!
  6. Ultimul sfat…ce sa zic…a fost apocaliptic. Adica, daca suntem tineri (noi, ceilalti) sa merem la film, daca nu (cei oldies but goldies – unde, mult supraestimata, te introduci) sa citim d’aia clasica. Fractura logica, cum era de asteptat. Dar cu intentie: sa “ne auto-introducem” in lumea buna si docta refuzand cu obstinatie un SF, ca “nu da bine”. Par example, si un Asimov e un clasic, desi in zona SF. Poate chiar un J. Verne. Nu am vazut sa faci recenzii la un Huxley, Balzac ori Hugo (iute pe gugal sa afli cine’s astia!).
  7. “aspecte de science-fiction bine dozate”. You fuckin’ blew my mind, really! TOATA CARTEA ESTE SF!!! “Bine dozate”…pffff…figuri de sfertodoct (sa ma ierte cei adevarati ca-i jignesc).

  Concluzii:

  1. Mai da o tura pe la scoala.
  2. Lasa-te de condei, apuca-te de incondeiere.
  3. Inchide TV-ul si ia o carte-n mana (o CARTE, nu fituicile tale obisnuite).
  4. Nu-mi publica comentariul!

  In rest, poate ca esti fata buna…

  P.S. In cazul in care vei vrea sa ma “alinti” cu “frustratule care esti!”, vin in ajutorul tau si-ti “iesplic”: da, mi’s frustrat. Da’ rau, nu asa. Pentru ca, de fiecare data cand am un pic de timp liber si navighez pe undeva, invariabil gasesc un link catre vreo opinie băloasa ca cea de mai sus, ridicata-n slavi si “share-uita” cu nemiluita prin maternitatea aia de retardati care e facebook-ul. Daca n-ai de unde sa-mi dai cele 3 minute inapoi, 3 minute pierdute cu cititul prostiei asteia, atunci primeste cu drag comentariul meu. Pe care am mai cheltuit 4 minute, na!

  1. Buna seara,

   multumesc pentru observatiile de la punctele 1 si 4. Apropo, ai mincat si tu un ș/s din inșfacat.

   In rest, un comentariu bazat in principal pe invective. Desi poate ca esti baiat bun… 🙂

   O seara frumoasa iti doresc.

   1. Omul nu zice deloc rau, doar ca zice un pic dur, trebuie manusi cu doamnele. Mie mi s-a parut ciudat sa zici ca nu esti pasionata de SF. Poate nu am inteles bine, dar credeam ca esti astrolog si folosesti carti de Tarot. Ceea ce e evident mult mai SF decat miliarde de nave cosmice care zboara cu Warp 3. Pentru ca aia o sa se intample candva. Dar nu o sa am mai putini sau mai multi bani pentru ca m-am nascut in Februarie si momentan Venus se misca dubios. E forta gravitationala, deja stim ce e. E ok, putem sa folosim cartile de Tarot ca suport de cafele.

    1. Buna,

     “omul” are punctele lui de vedere. Ca noi toti. 🙂
     Problema nu este insa ca a zis un pic dur sau ca n-a folosit manusi, ci ca a folosit in exces sarcasmul, a jignit si a tras el insusi niste concluzii … apocaliptice…
     Erau multe chestiuni de auto-ironie in ceea ce scrisesem eu (de exemplu “etatea subsemnatei”, pe care dumnealui a confundat-o cu o supraestimare), element neluat ca atare de “calator”.
     Iar mesajul acelui articol era tocmai de invitatie la lectura romanului respectiv sau la vizionarea filmului.
     Faptul ca nu sint pasionata de lecturile SF este optiunea mea. Prefer alte tipuri de lecturi. Dar acest lucru nu ma impiedica sa citesc si astfel de romane. Iar cartea Martianul nu ESTE SF TOATA CARTEA!! Ne putem gindi la romanul scris de Defoe, Robinson Crusoe, care prezinta supravietuirea unui om intr-un mediu total strain. Exact aceeasi tema o abordeaza si Martianul (roman aparut aproximativ 300 de ani mai tirziu), asadar tema nu este nici pe departe SF, cheia de abordare fiind una de factura SF.

     Cit despre astrologie si Tarot, studiindu-le si folosindu-le in mod curent, ele nu mai constituie ceva SF pentru mine. Ca altcineva are alt punct de vedere (probabil argumentat), este ceva normal.
     Ps. Astrologia si Tarotul nu inseamna ca cineva are “mai putini sau mai multi bani pentru ca s-a nascut in Februarie si momentan Venus se misca dubios.” 🙂

     O zi frumoasa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *