Adică spectator.
Festivalul național de teatru pentru amatori “Am-Actor” a fost închis de spectacolul în premieră “Povestiri după William Shakespeare” de Charles&Mary Lamb, în regia lui Marian Râlea, prezentat de trupa de teatru Redoute, din care am onoarea să fac parte. Deși am fost pe banca rezervată mămicilor de Bebițani, m-am simțit foarte bine. E drept că îmi lipsește emoția de a păși pe podelele ușor scîrțîinde (doamne, ce gerunziu plin de efect am scos!) ale scenei, momentul cînd lumina reflectoarelor te găsește și ai senzația că ai uitat absolut tot rolul și apoi ți-l reamintești cuvînt cu cuvînt, scenă cu scenă, act cu act, piesă cu piesă. Teatru cu teatru. :). Pînă cînd cade cortina (la noi se trage, nu cade) ca semnal că spectacolul a luat sfîrșit.
Dar, cum spuneam, deocamdată vorbesc din perspectiva actorului aflat în stand by și, de fapt, mai degrabă a spectatorului care a profitat de oferta generoasă a bunicilor de a-i face baie lui Bebiță și a dat fuga fuguța la teatru. Unde m-am simțit minunat, piesa fiind plină de momente savuroase.
Se putea trata doar ca o pastilă antidepresivă, cu rol de deconectare. Se putea și aprofunda ca fiind o privire aruncată ușor indiscret în culisele unei trupe de teatru.
Povestea lui Romeo și a Julietei a îmbrăcat haina secolului 21, pe care a purtat-o cu nonșalanță dar și credibilitate. Prințul Hamlet și-a rostit și el celebra replică: a fi sau a nu fi, la modul cel mai profi actoricesc cu putință.
Concluzia: am rîs în hohote la acest spectacol pe care îl recomand călduros și apoi am fugit acasă. La Bebiță. Singura părere de rău a fost că nu am văzut niciun alt spectacol al festivalului. Aș fi dorit să văd mai ales trupa de teatru din Lugoj, care m-a cucerit acum cîțiva ani iremediabil cu “Gaițele.”
Ei, bine, mai crește Bebiță și, printre repetițiile dumnealui de la operă (nu, nu vrea să renunțe la această carieră), vom da o fugă și la teatru.
*
Din jurnalul lui Bebiță: omul e trecător. Arta e veșnică. (Știe, Bebiță, ce știe. Au fost și două premii acordate in memoriam Andrei Ralea și George Mihăilă Gridănușu.)