Încă de la începutul acestei luni, eleganta, rafinata, sociabila, fermecătoarea planetă Venus este acasă la ea în Balanță (de fapt, în a doua ei casă, pentru că mai are una, în Taur). Și acum să te ții: iubire ca la carte, cu tandrețe, stil, șarm, caviar și șampanie.

Să vedem reprezentarea în imagini a planetei Venus în Balanță, în cărțile de Symbolon. Prima carte este cea a Partenerului. Noi îl căutăm pe celălalt. Avem nevoie de celălalt. Nu neapărat pentru a-i face bine/ a-l ajuta pe celălalt, așa cum așteptăm de la celălalt să ne facă bine/ ajute pe noi. Ci pentru că celălalt este oglinda în care ne putem vedea. Așa cum nu ne putem vedea chipul decât reflectat într-un mediu exterior, așa nu ne putem vedea structura interioară decât atunci când apare partenerul, și implicit relația pe care ne-o asumăm.

Parteneriatul ne va arăta cum suntem noi de-adevăratelea și nu (doar) cum este celălalt. E mult mai ușor să încerci să mulțumești o singură persoană pe lumea asta și anume pe cea pe care o cunoști cel mai bine: tu însuți. Totuși, e mult mai provocator și mai aproape de complet în doi. Provocator, pentru că trebuie să te mulezi și să te adaptezi fără a apela însă la compromisuri care să te modifice structural ca ființă și mai aproape de complet, pentru că te descoperi și dezvolți mult mai mult decât dacă te-ai dezvolta stând de unul singur. Cum era acea vorbă: dacă vrei să mergi repede, mergi singur. Dacă vrei să mergi departe, mergi în doi.

Dacă partenerii din această carte de Symbolon par să fie într-un dans, să vedem ce se întâmplă cu cei doi în a doua carte: Cușca aurită. Evident că e vorba de aceeași temă, cea a parteneriatului. Aici însă lucrurile nu mai sunt atât de simple și de armonioase pe cât ni se păreau atunci când l-am zărit/ am zărit-o și ne-am pierdut în ochii lui/ei și în etapa de baloane și fluturi în stomac.

După cum spuneam, Venus în Balanță își dorește și promite o iubire ca la carte, ca în filme, dar problema aici este de calibrare a relației celor doi.

Dacă de la Berbec la Fecioară e vorba de un singur individ (cine este el, ce are el, ce gândește el, ce simte el, cum arată el, cum muncește și se dedică/ sacrifică el), Balanța îl introduce pe celălalt, care ne ajută (în final) să (re)ajungem tot la noi înșine.

Venus în Balanță vine cu riscul de a rămâne cumva la celălalt fără a mai (re)ajunge la noi. Cușca aurită reprezintă pericolul comodității. Pentru că Venus în Balanță prefigurează Venus în Scorpion, unde iubirea este o luptă pe viață și pe moarte. Acum lucrurile sunt mult mai line, blajine, liniștite și, aparent, inofensive. Mie mi-e bine lângă tine, chiar dacă asta înseamnă că eu m-am plafonat sau tu te-ai plafonat. E exact ca în basmul ”Sarea în bucate”: cum mă iubești tu pe mine? Ca mierea. Ca zahărul. E foarte dulce și foarte bine, dar nu suficient. La un moment dat ți-e greță de-atâta dulceață. Dar să nu uităm nici de un vârf de cuțit de sare, așa, de gust (bun)!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *